Naar Zhangjiagang
Door: Helga
Blijf op de hoogte en volg Helga
13 Januari 2010 | Nederland, Reuver
Met ons busje met prive chauffeur en Denise vertrokken we naar Zhangjiagang, de plaats waar Bo vandaan komt. We werden hartelijk ontvangen door de directeuren, de dokters van het tehuis, de juffrouw van Bo en zijn nanny's. We kregen een rondleiding door het gebouw, hebben zijn speelruimte en oefenruimte gezien, en daarna kregen we een heerlijke lunch geserveerd. Na de lunch zijn we naar de vindplaats van Bo gegaan. Ook hebben we nog een beetje meer informatie gekregen, waar we natuurlijk heel erg blij mee zijn.
Het lijkt misschien vreemd om naar het kindertehuis terug te gaan met Bo omdat het voor hem heftig en verwarrend kan zijn. Dit is natuurlijk ook zo, en we waren ons hier heel erg van bewust. Maar aan de andere kant wilden we ook graag voor Bo vastleggen waar hij tot nu toe gewoond heeft. Daarbij is ons tevoren verteld dat het ook goed is voor Bo dat hij nogmaals afscheid kan nemen en dat hij van zijn verzorgers nogmaals te horen krijgt dat het zo goed is. Dit hebben we vandaag ook zo ervaren, Bo was blij iedereen te zien en heeft met iedereen geknuffeld, maar hij ging ook net zo blij weer met ons mee omdat hij van zijn vertrouwde personen steeds de bevestiging kreeg dat wij zijn papa en mama zijn en dat hij weer met ons mee zou gaan. Het echte afscheid viel dan ook reuze mee, hij ging rustig met ons mee in de bus, en zwaaide vrolijk naar de mensen die hij hier achterlaat. Voor ons was dit een moeilijk moment...
We hebben vandaag lang in de bus gezeten, 3 uur heen en 3 uur terug. Bo was ontzettend lief, hij heeft lekker gespeeld met zijn autootjes en boekjes. Op de terugweg heeft hij het laatste halfuur geslapen. Terug op de hotelkamer hebben we foto's gekeken op de computer, dit vindt hij erg leuk. Hij wijst de mensen en dingen aan die hij ziet, en wij moeten dan de namen/woorden zeggen. Na een paar keer voorzeggen zegt hij ze na. Zijn woordenschat is vandaag dus weer een beetje uitgebreid.
Vanavond ging het slapen gaan moeizaam. Al toen we terugkwamen op de kamer van het eten wilde hij de buggy niet uit. We hebben het bedritueel heel rustig aan gedaan en dit ging goed, maar op het laatste moment moest hij toch huilen. Na 1,5 uur viel hij letterlijk om van de slaap op ons bed. Het moeizaam gaan slapen komt vaker voor bij adoptiekindjes. Het is heel moeilijk om je over te geven aan de slaap omdat je dan de controle kwijt bent en je weet natuurlijk niet zeker of je nieuwe papa en mama er nog zijn als je weer wakker wordt. Dit heeft waarschijnlijk veel tijd nodig om hem het vertrouwen te geven zodat hij gerust kan gaan slapen, maar we hebben geduld.
Vandaag maar 1 foto, tevreden met een lollie in de bus. De rest van de foto's van het kindertehuis en de vindplaats houden we voor Bo.
Morgen hebben we een dagje vrij, kunnen we lekker uitslapen. Tenminste, zolang als zoonlief het in zijn bedje volhoudt. Maar wat 's morgens opstaan betreft lijkt hij best op zijn vader, dus dat moet wel lukken ;-)
ps: de laarsjes hebben we nog niet gepast, maar ze zijn net zo groot als zijn schoentjes dus we denken van wel. Hij zal ze volgende week in Beijing hard nodig hebben want daar is het erg koud!
13 Januari 2010 - 15:40
De Draeckskes:
Hoi Patrick Helga en BO
Krijg een brok in m'n keel als ik lees hoe jullie dappere manneke het allemaal over zich heen laat komen.
Vind het erg fijn dat het allemaal zo gladjes is verlopen, en dat jullie gezien hebben wat jullie graag wilden zien.
Geniet morgen maar lekker van jullie vrije dag.
Liefs de draeckskes -
13 Januari 2010 - 15:46
Anita, Wil & Floris:
Hallo, gelukkig dat het afscheid nemen goed ging en ik kan me heel goed voorstellen dat jullie wilden zien waar hij tot nu is opgegroeid. Er zijn genoeg kindjes met slaapproblemen en hij weet nog niet dat jullie er vanaf nu altijd voor hem zullen zijn. Maar zo te zien en te lezen is hij al aardig gewend aan jullie.
Tja hoe doen we dat op tijd komen met kinderen, alles al klaarleggen voor de vogende dag en liever een kwartier eerder opstaan zodat je eventuele tegenslagen voor bent (lukt ook niet altijd) Floris heeft altijd van die rare dingen als we naar zwemles moeten, zoals nog even poepen of chocolademelk op de grond laten vallen. Nou lieverds tot horens weer. -
13 Januari 2010 - 16:12
Marcel En Els:
Hallo Patrick en Helga,
Ik raak nog steeds een beetje onroerd door jullie verhalen. Als ik dit verhaal ook weer lees, zijn jullie samen de perfecte match. De klik tussen jullie en Bo is er helemaal. Geweldig! -
13 Januari 2010 - 17:37
Richard En Nicole:
Ha Patrick en Helga,
wat geweldig om jullie verslagen weer te lezen. En wat fijn dat Bo het zo goed doet! Blijf lekker genieten en vanaf nu met zijn drietjes!! Super.
Lieve groetjes Richard en Nicole -
13 Januari 2010 - 19:04
Maaike En Marco:
Patrick, Helga en Bo,
Fantastisch dat jullie nu samen een gezin zijn, van harte gefeliciteerd. Erg ontroerend om jullie verhalen te lezen en foto's te bekijken.
Geniet ervan!!! -
13 Januari 2010 - 19:04
Familie Peeters:
Hallo Patrick, Helga en Bo,
wat goed om te lezen dat ook deze dag goed is verlopen, dat jullie nog wat informatie hebben kunnen krijgen over en voor Bo en dat hij nog eens afscheid heeft kunnen nemen van zijn tot nu toe vertrouwde omgeving. "So far so good" zullen we maar zeggen.
Geniet morgen maar lekker van de vrije dag en geniet vooral met volle teugen van elkaar.
Groetjes van Oppe Ruiver,
Diana Lei Iris en Bjorn
13 Januari 2010 - 19:15
John:
je ziet en leest al dat hij heel vertrouwd en gelukkig is bij jullie.dat is wel logisch met zulke trotse ouders . geniet nog maar even en we kunnen niet wachten om jullie 3 en weer op de ruiver te zien.
john petra en femke
ps: femke vond BO een grappig manneke -
13 Januari 2010 - 19:44
Astrid:
Hallo,
Wat mooi dat het allemaal goed is gegaan en dat jullie weer iets meer over Bo en zijn verblijf in het tehuis te weten zijn gekomen.
Gelukkig dat alles met het afscheid nemen goed is gegaan voor Bo , en wat moeilijker voor jullie, maar dat is ook wel weer te begrijpen.
Hier heeft jullie Bo toch de 3 jaar van zijn leven doorgebracht en is daar goed verzorgd.
Morgen een lekkere rustdag?! (nou ja... afwachten natuurlijk)
We wensen jullie veel plezier met elkaar morgen , wat jullie ook mogen gaan doen.
Tot schrijfs maar weer!!!!!
Fred-Astrid-Eline en Lars
P.s: Eline vindt het zo grappig hoe Bo kijkt naar de lollie!!!
Alsof hij die niet kent????
13 Januari 2010 - 19:47
Yvonne:
Helleuchen,
Ik zei eergisteren al ... het komt zo vertrouwd over en zo ervaren jullie en Bo het blijkbaar ook al.
Hij laat het allemaal over zich heen komen en vertrouwt jullie al heel goed.
Echt super dat het zo goed verloopt allemaal en dat jullie hier zo gelukkig mee zijn. Ik ben echt blij voor jullie.
A wish come true ;)
Geniet van jullie vrije dag samen.
Yvonne
13 Januari 2010 - 20:10
Ron En Miranda:
Hallo China,
Het begint er steeds meer op te lijken dat jullie inderdaad filmsterren zijn. Iedere avond uiteten, luxe hotels en nu ook nog prive chauffeur moet niet gekker worden.
Maar alle gekheid op een stokje.
Wat leuk en fijn om te lezen dat jullie vandaag zoveel meer zijn te weten gekomen over Bo en zijn omgeving waar hij tot dus ver is opgegroeid dat maakt voor jullie nog specialer dan t al allemaal is. Dat de foto"s en filmpjes hierover alleen voor Bo en jullie zijn is niets meer dan logisch.
Wat die vrije dag betreft kunnen jullie eindelijk gaan shoppen en zorgen dat dat koffer wat gekocht is ook vol mee terug komt dadelijk. Maar vooral genieten van dat lachende gezichtje van die kleine dat lachje is met geen goud te betalen.
En wat je schreef van dat vroeg op staan en dan toch nog maar net op tijd komen daar hebben we allemaal last van neem dat maar van mij aan.
Veel plezier morgen.
Doei en de groetjes van Joyce Inge Ron en Miranda -
13 Januari 2010 - 20:17
Marianne En Jaap:
Hallo Helga Patrick en Bo,
Fijn dat het afscheid nemen voor Bo en jullie zo goed ging. Bo heeft vertrouwen in jullie. Leuk is het dat hij al weer meer woordjes heeft geleerd.
Gisteravond heb ik een trotse Oma Taal in Reuver gesproken en haar gefeliciteerd met haar leuke kleinzoon.
Morgen een fijne "vrije" dag en geniet van Bo.
Lieft Marianne en Jaap -
14 Januari 2010 - 07:22
Suzanne&Rene:
Ha jullie drietjes,
Wat fijn om te horen dat jullie ook zo fijn in t kindertehuis zijn ontvangen. En dat zijn vaste verzorgers Bo zo op zijn gemak stelde. Ook dat t afscheid zo gladjes verliep. Als je na gaat dat hij de afgelopen 3 jaar ook steeds in t Chinees is aangesproken en nu hoort hij alleen nederlandse woordjes. En t slapen gaan komt vanzelf goed bij zo'n lieve ouders als jullie :)
Ben gister ff bij je mam en tante Riet op bezoek geweest. En hun natuurlijk gefeliciteerd! De pap van Patrick kwam de dieren voeren en hem dus ook gefeliciteerd.
Geniet van alles en van jullie 3-en samen. Blij dat er ook sms is!:)
Gr. en liefs van ons.
Ps: van Pukkie en Moenga een knuffel (=lees lik) en van Willow een hoef. -
14 Januari 2010 - 09:25
Roel En Marjan:
He daar,
lunchen, wat lees ik nou weer. Wel leuk allemaal dus het ontvangst in Bo's oude huis. Nou, zal nog beter voor 'm worden thuis. leuk om te horen en te lezen dat alles oke gaat. Hier ook hoor, alleen is Si Yu nog eenkenning naar Marjan toe. Ik mag d'r wel aankijken, maar daar houdt het een beetje mee op. Maakt niet uit (alhoewel ik d'r wel de hele dag zou willen knuffelen hoor) want ik begrijp best wat ze meemaakt. Alleen opgevoedt door vrouwen en mannen waren er weinig in haar leven dus. Maar, ze slaapt goed, eet ons arm en is een echte vrouw dus. Kleding kopennnnnnnnn, dan gaat ze echt smilen. Papa betaald toch wel voor die glimlach, hahahahah. Komt wel goed zouden we zo zeggen.
Wij hebben er onwijs veel zin in om elkaar weer te zien in Beijing. Kennis te maken met Bo en alle andere kindertjes. Even alle verhalen weer horen hoe het verlopen is met iedereen.
Nog 2 dagen dus. Doe Jolanda, Peter, Kiara en Kai ook de lieve groetjes van ons en tot over 2 dagen. Drinken we een drankie en kletsen weer lekker bij.
gr marjan, Si Yu en Roel -
14 Januari 2010 - 10:45
Jeanne En Henk:
Hallo Patrick, Helga en Bo, fantastisch om te lezen dat alles zo goed verloopt. We hebben vanmorgen pas voor het eerst jullie reisverslag gezien en gelijk alles vanaf het begin gelezen, wat moet dit geweldig mooi voor jullie zijn. Geniet nog maar even van jullie tijd in China samen met jullie zoon.
Heel veel liefs en groeten, Jeanne en Henk. -
14 Januari 2010 - 11:18
Audrey:
Super super super, ik kan echt een gat in de lucht springen ,dat het allemaal zo voorspoedig verloopt.
De kans om het kindertehuis te zien zou ik zeker ook niet overgeslagen hebben. En nu blijkt wel dat ze Bo echt heel goed voorbereid hebben op de adoptie. die hele speciale foto's hoeven ook echt niet op het internet. Dat is gewoon heel belangrijk voor Bo straks.
wat tijd betreft, tja het blijft lastig om op tijd te komen met kleine kids. Maar wat te denken van het multitasken waar mamma's zo om bekend staan, ook dat gaat een heel stuk moeizamer.
Het lijkt vreemd, maar die schooltijd, is al iets waar ik echt van kan genieten, even ouderwets opschieten en doorwerken zodat iets daadwerkelijk ook eens af komt. :-)
Gr Audrey
14 Januari 2010 - 12:18
Roger En Petra:
Hoi Hoi,
Wat geweldig om te lease (en hure, want d'r werd wat rondgewazeld op sjoeël) det alles zoe hiël fijn en sjoeën geit. Haaj d't veural vol en geniet, slaon alles in uch op ,en oppe foto en de film, zoedet geur,as Bo met vraoge kump get te vertelle hub en te laote seen hub.
Maar det hove veur uch eigelik neet te vertelle, woa bemueje veur os mei??
Groet geliëk hub geur om euveral te gaon kieke wat later missjien hiel belangriëk zal zien. Wat wils ze nog mier as ze den auch nog zonne onvangs kriegs en huurs det 't good is wat geur doot. Twiefel veural neet aan uch zelf, geur doot 't super, en Bo netuurlik auch.
Geniet van uche vrieje daag, rus get oet. Binnekort 'n stepke doenerbië as geur in Bejing ziet en den aaftelle veur de truukreis noar de Ruiver.
Veur d'n tiëd zalle veur os zeker nag sjrieve.
Nog 'nne kier: GENIET!!!
dieke kösmoel van os allemaol. -
14 Januari 2010 - 19:18
Peultjes:
Ha, Patrick en Helga en natuurlijk Bo. Wat hebben jullie toch een mooi mannetje die bovendien ook nog eens echt dapper is.Dit geldt natuurlijk ook voor jullie.Helga jij beschrijft jullie avontuur wel zo mooi dat ik af en toe gewoon een brok in mijn keel heb.Tot gauw
Peter, Wendy, Owen en Kevin Peulen.